2015. március 19., csütörtök

Fedőneve kaja, avagy mit is esznek Koreában?

Minden országnak vannak jellegzetes ételei, étkezési szokásai. Ez a bejegyzés ezekről szól. Nyálcsorgatásra felkészülni! ;D

Szóval a koreai asztalon a főétel mellett rengeteg köret kap helyet. A koreai ételek nemcsak sokféle alapanyagot használnak, de a receptjeik változatosak, régiónként eltérőek lehetnek.
A koreai ételek különlegessége a fűszerezésben van. Nagyon sokféle fűszert használnak pl: szójaszósz, fokhagyma, szezámmagos só, szezámolaj, bors stb.
A fő ételük a rizs, ezt köretként fogyasztják levesekhez, húsokhoz, zöldségekhez stb.
Az étkezések általános szabálya, hogy étkezésnél az asztalon köretként kell lennie kimchinek vagy szójának vagy valamilyen sózott halnak. A köretek száma akár 9 is lehet. Többféle köretet szoktak felszolgálni, de kétszer ugyanazt soha! A receptek különbözőek, így nincs két ugyanolyan köret.

Néhány jellegzetes koreai étel:

Kimchi



A kimchit kínai kelből készítik. A kelt sós lébe áztatják amit fűszerekkel ízesítettek pl: fokhagyma, gyömbér, japán retek, paprika stb. És ezt végül valamilyen sózott vagy pácolt halféleséggel keverik össze. Ezt a keveréket hűvös helyen tárolják erjedéssel "megérik" a kimchi.


Samgyetang



A samgyetangot a töltött csirkéhez tudnánk leginkább hasonlítani. A csirkét egészben főzik meg amelyet megtöltöttek egy rizsből, ginzengből fokhagymából, datolyából és egyéb más hozzávalóból készült töltelékkel.

Bulgogi



 A marhát felkockázzák majd állni hagyják a páclébenban. A pác álltalában szójaszószból, szezámmagos sóból, szezámolajból, fokhagymából és őrölt borsból áll. Ebben a pácbanban kb. 30 percig állni hagyják majd lassan, közepes lángon megfőzik.

Naengmyeon



Naengmyeon egy hajdinából (búzához hasonló gabonaféle) készült tésztaétel. A hajdinát keményítóvel összegyúrják, kifőzik majd leszűrik. A tetejére főtt/sült húst, uborkát, ázsiai körtét főtt tojást szoktak tenni. Tálalás előtt marha/csirke/fácán húsból készült alaplével locsolják meg majd ecettel vagy mustárral ízesítik.

Bibimbap

        

Rizsből, zöldségekből és húsból álló étel. Általában marhahúst, uborkát, sárgarépát és babcsírát raknak bele. Jelentése kevert rizs. Fogyasztás előtt a rizsre rápakolják a zöldségeket, húst és összekeverik.

Kimbap:



A szusihoz hasonló étel csak ebben nincsenek nyers, állati hozzávalók és az elkészítési módja is egy kicsit más. A rizst szezámolajon megfőzik, a hínárt is szezámolajjal megkenik, főzött, sütött, fűszerezett tölteléket raknak bele. Többféle változata is van pl: cshamcsi kimbap ebbe tonhalat,szezámlevelet, majonézt és spenótot raknak.

Terítés:
A terítésnél a rizst és a levest teszik közvetlenül elénk. A levest a rizs jobb oldalára teszik, mögötte pedig a köretek helyezkednek el. Bal oldalra szokás tenni a hideg ételeket, zöldségeket, míg a jobb oldalra a meleg- és húsételeket.
Az evőeszközöket úgy helyezik el hogy jobb oldalon található kívül a kanál belül a pálcika.

Etikett:
-Az evéshez csak akkor kezdhetünk hozzá, ha az asztalnál ülő legidősebb felemeli a kanalát és nekilát az evésnek.
-Étkezésnél is mindig az idősebbek élveznek elsőbbséget.
-Nem illik hangosan vagy gyorsan enni
-Nem illik egy kézbe fogni a kanalat és a pálcikát
-Nem illik az ételt tartó edényt felemelni az asztalról.
-Felállni az asztaltól csak akkor lehet ha a legidősebb is  befejezte az étkezést

Teázási szokások:


-A teaszertartás: a teaivást és a teaivás folyamatát értjük szertartás alatt. Ez idő alatt mindenki felfedezheti önmagát, felfrissítheti a szellemét.
A teát 70°C os vízben kell háromszor áztatni. Az első áztatás az illat, a második az íz míg a harmadik a a tea jótékony hatása érdekében. A szertartás szerint a teaivásnak öt öröme van: a tea színe, illata, íze, a fövő víz hangja és a teáscsésze kézbevételekor érzett melegség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése